Den 21 december 1988 exploderade en bomb på en Boeing 747 över den skotska byn Lockerbie. Samtliga ombord, 243 passagerare och 16 i besättningen, omkom. Ett av offren var den svenske diplomaten Bernt Carlsson, FN:s biträdande generalsekreterare och kommissarie för Namibia. Han var på väg till New York där Trepartsfördraget som gav Namibia självständighet skulle skrivas på.
Lockerbieattentatet blir en av världens största brottsutredningar, både till yta och omfattning, och den skotska polisen får snart sällskap av både FBI och brittisk säkerhetstjänst. Misstankarna riktas till en början mot palestinska terrorister men till slut döms en libyer för dådet. En dom som blivit allt mer ifrågasatt genom åren. Men om det inte var Libyen som låg bakom terroristattacken, vem var det då? Var det bara en slump att Bernt Carlsson var ombord? Och vem kan tjäna på att sanningen inte kommer fram?
Jan Stocklassas bok Mannen som föll från himlen skildrar den spännande jakten på gåtans lösning, men blir också en berättelse om konspirationsteorier och stormaktskonflikter, om Sveriges plats i världen och mördade svenska diplomaters insatser för fred och självständighet.
Stocklassa har tidigare skrivit den kritikerrosade Stieg Larssons arkiv: Nyckeln till Palmemordet (2018) som översatts till 27 språk och sålt i en halv miljon exemplar. HBO:s tv-serie The Man Who Played with Fire, som bygger på boken, har vunnit flera europeiska priser, bland annat EBU:s Guldrosen (Rose d’Or) för bästa dokumentär.
Efter tio år med Palmemordet hade Stocklassa lovat sig själv att aldrig mer låta hypoteser, konspirationsteorier eller tankescheman uppta år av hans liv. Men så läser han en tweet om Lockerbieattentatet och minns en intervju han genomförde för många år sedan. Han hittar inspelningen och återigen leder dokument från Millenniumförfattaren Stieg Larssons arkiv honom vidare på en vindlande resa av lögner, undanhållna bevis och tystade röster.